Trabzonlu Delikanlı

99,00

Yaşar Miraç (1953) İlk şiirleri 1960’lı yılların sonunda Trabzon’daki yerel gazetelerde yayımlanan Yaşar Miraç, 1979 yılında okura ulaşan Trabzonlu Delikanlı adlı kitabıyla şiir dünyasında büyük bir ilginin odağı olmuştu. Bazı

Barkod: 9786053140337 Dizi: Şiir

Stokta

Açıklama

Yaşar Miraç (1953) İlk şiirleri 1960’lı yılların sonunda Trabzon’daki yerel gazetelerde yayımlanan Yaşar Miraç, 1979 yılında okura ulaşan Trabzonlu Delikanlı adlı kitabıyla şiir dünyasında büyük bir ilginin odağı olmuştu. Bazı eleştirmenler tarafından “Yeni Halk Şiiri”nin öncü kitabı olarak selamlanan Trabzonlu Delikanlı dönemin önde gelen ödüllerinden 1980 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Aradan geçen kırk yıla yakın zaman, şairin “lacivert ülke”sinin bu başyapıtını Türkçe şiir kütüphanemizin en önemli kitaplarından biri olarak kayda geçirmiştir. Bugün Trabzonlu Delikanlı, şiir kitaplarının on binlerce okura ulaştığı altın çağın parıltılı bir anısı olarak değil, şiire getirdiği biçim özellikleri ve istisnai lirizmiyle de hâlâ çok önemli bir yerde durmaktadır.

Günümüz şiir okurunun özlemini duyduğu, yakın yıllara kadar bu toplumu birbirine bağlayan ve bugün neredeyse yitirilmeye yüz tutmuş kültürel dokunun iyicil, dayanışmacı, paylaşımcı öğelerini mucizevi biçimde bir araya getiren imgesel bir fresk olarak okunabilir Trabzonlu Delikanlı. Ne yazık ki, gitgide daha fazla uzaklaştığımız aşka, kardeşliğe, dostluğa, yoldaşlığa yakılmış “lacivert” bir ağıt olarak da…

Ek bilgi

Marka

Yayın No

925

Dizi

Dizi No

4

Yazar

Orijinal Adı

Trabzonlu Delikanlı

Çevirmen

Dizi Editörü

Derleyen

Kapak Fotoğrafı

Kapak İllüstrasyonu

Katkıda Bulunan

Düzelti

Yaş Grubu

Editörler

Sayfa Sayısı

174

Baskı

0

Yazar

Yaşar Miraç

1953’te Trabzon’da doğdu. Mahallesindeki Cudibey İlkokulu’nda ve Karma Ortaokulu’nda okudu. Trabzon Lisesi’ni (1971) ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili Bölümü’nü bitirdi (1980). Şiir yazmaya ilkokul 3. sınıftayken başladı. Okullarda edebiyat kollarında çalıştı. Okul duvar gazeteleri çıkardı; “Karma’nın Sesi” (ortaokul 1), “Haykırış” (lise 1). İlk şiir ödülünü Trabzon Lisesi 1. sınıfındayken yazdığı “Pembe Lise” adlı şiiriyle aldı. Lise 2’deki yarışmada “Anadolu” şiiri ikincilikle, “Nal Fıkrası” şiiri ise fıkra dalında birincilikle ödüllendirildi. İlk çocuk şiirlerini lise 3. sınıftayken sevdiği kızın küçük erkek kardeşi için yazdı (“Göncen’e Şiirler” 1970-71). Birçok şiir ve sanat ödülü bulunan ozan, yaşamının her döneminde çocuklar için yazmayı sürdürdü. Ankara’da öğrenimi sırasında yayımladığı Yeni Türkü Sanat Gazetesi’nin 3. sayısını çalışan çocuklara ayırdı ve Kiraz Küpe adlı çocuk eki hazırladı (Haziran 1978). 1978-1990 yılları arasında Yeni Türkü Şiir Yayınevini kurup yönetti. Almanya’da 15 yıl Türkçe öğretmenliği yaptı. Şiirleri çeşitli dillere çevrilmiş olan Yaşar Miraç’ın birçok şiiri de bestelenmiştir. Çocuklar için yazdıklarını kendisine “Lacivert Ozan” diye adlandırdığı bir masal ozanının yazdırdığını söyleyen Yaşar Miraç, Türkçeye çevirdiği çocuk yapıtlarında bu adı kullanıyor. Ozanın çocuklar için yapıtları: Bir Anadolu Masalı: Bir Varmış ile Bir Yokmuş (Cumhuriyet Yayınları, 2009); Çaykolik Kedi (çeviri) (Nesin Yayınları, 2011). Küçük Beyaz Kâğıt Kayık (Dinozor Çocuk, 2017), 21 Tırtıl Nereye Gidiyordu? (Dinozor Çocuk, 2017), Kuzguncuk’ta Bir Şaşkın Gün (Dinozor Çocuk, 2018). Ozanın çocuklar için yazdığı henüz yayımlanmamış yapıtları: Gece Gece Kondular (1981), Kar Nar (1985), Muşmula “Sanki Muşmula Ağacı Çiçek Açmayı Bilmiyordu” (1986) (Çocuk Oyunu), Kemençecik “Çalgılar Ülkesinde Bir Aşk Horonu” (1997) (Çocuk Oyunu).

0