Seçme Eserler

52,50

Sâdık Hidâyet’in bu kitabında yazarın farklı türlerde kaleme aldığı eserleri bir araya geliyor. “Seçme Eserler” başlığı altında topladığımız bu metinler farklı tarihlerde ve farklı ülkelerde yazılmış. Sâdık Hidâyet’in

Barkod: 9786053141105 Dizi: Klasik

Stokta

Açıklama

Sâdık Hidâyet’in bu kitabında yazarın farklı türlerde kaleme aldığı eserleri bir araya geliyor. “Seçme Eserler” başlığı altında topladığımız bu metinler farklı tarihlerde ve farklı ülkelerde yazılmış. Sâdık Hidâyet’in mizah ve kasvet yüklü edebi metinlerinin yanı sıra, bir de uzun bir denemesi bulunuyor kitapta: “İnsan ile Hayvan.” Bu denemede de yazarın edebi ustalığı kendisini duyuruyor. İnsan ile hayvan arasındaki ontolojik ilişkilere yönelik derin gözlemler lezzetli bir dil içinde sunuluyor.

Kitapta yer alan “Yaratılış Efsanesi” adlı tiyatro metni de benzer şekilde Sâdık Hidâyet’in çarpıcı üretimleri arasında. Bu oyunda insanın ve evrenin yaratılışına dair teolojik anlatılar, yaratılışın amacı, hayatın anlamı gibi temel sorular, tiyatro metninin sağladığı olanaklarla ve bir tür kara mizah eşliğinde ete kemiğe bürünüyor. Uzun hikâyelerse yazarın erken dönem üretim tarzını yansıtması ve olgunluk dönemindeki Sâdık Hidâyet hakkında kimi işaretler sunması açısından dikkate değer. Toplamda beş parçadan oluşan bu kitap, Sâdık Hidâyet okurlarına bir edebiyat ziyafeti sunuyor….

Künye

Yayın No

1002

Dizi

Dizi No

15

Yazar

Orijinal Adı

??

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Sâdık Hidâyet

Modern İran edebiyatının önemli simalarından olan Sâdık Hidâyet, 17 Şubat 1903’te Tahran’da doğdu. Yine aynı şehirdeki Fransız Lisesi’nde eğitim gördü. 1925’te eğitim maksadıyla Avrupa’ya gitti. Fransa ve Belçika’da dört yıl kaldıktan sonra İran’a döndü ve çeşitli işlerde çalıştı. İlk hikâyelerini Paris’te yazdı. 1936’da Hindistan’a giderek Sanskritçe öğrendi ve Buda’nın kimi metinlerini Farsça’ya çevirdi. Geleneksel İran edebiyatı ve halk kültüründen olduğu kadar Batı kaynaklarından da beslenen Sâdık Hidâyet, edebiyatın çeşitli formlarında (roman, hikâye, oyun, deneme vb) metinler kaleme aldı. Sâdık Hidâyet’in en meşhur çalışması olan Kör Baykuş, 1937’de Bombay’da yayımlandı. İran’daki monarji rejimiyle arası açık olan Sâdık Hidâyet, benzer şekilde modern ideolojilere karşı da mesafelidir; gerek Kör Baykuş’ta gerekse Kafka’nın Mesajı adlı risalesinde görülen kimi emareler, derin bir yalnızlık ve melankolinin, dünya gurbetliğinin habercisidir. Nitekim 9 Nisan 1951’de Paris’te havagazını açık tutmak suretiyle intihar etmiş ve Pére Lachaise mezarlığına gömülmüştür.

0