Öze Dönüş

75,00

“Bu kitapta yer alan denemeler, Afrika’nın günümüz dünyasındaki yerine dair ortak bir endişeyi paylaşıyorlar. Kıtaya dair herhangi bir tartışma, Afrika’nın içinden çıktığı derinlikleri ve köle ticaretinden köleliğe,

Barkod: 9786053145332 Dizi: Beyaz Kitaplar

Stokta

Açıklama

“Bu kitapta yer alan denemeler, Afrika’nın günümüz dünyasındaki yerine dair ortak bir endişeyi paylaşıyorlar. Kıtaya dair herhangi bir tartışma, Afrika’nın içinden çıktığı derinlikleri ve köle ticaretinden köleliğe, sömürgecilikten borç esaretine kadar pek çok konuda mücadele etmek zorunda kaldığı dünya güçlerini hesaba katmak durumundadır. Tüm imkânsızlıklara rağmen pek çok güzel şey de oldu. Bu da umut etmek için bir sebep. Öte yandan, kıtaya dair yürütülen bu türden tartışmalar, Afrika’nın yapmayı başaramadığı şeyleri ve kendi başına açtığı dertleri de ele almalıdır.”

Afrika edebiyatının en büyük isimlerinden Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong’o, Afrika’nın çelişkilerle dolu bir dünyada yerini bulmaya çalıştığından söz ediyor. Küreselleşmenin tüm hızıyla sürdüğü, bilim ve teknolojinin sunduğu tüm imkânlara rağmen yoksulluk ve hastalıkların olduğu, varsıl bir azınlığın yoksul bir çoğunluğun sırtında saltanat sürdüğü, nükleer silahların tehditi altındaki adaletsiz ve istikrarsız bir dünya bu. Yazar, muazzam bir insan gücü ve tabiat kaynaklarıyla donatılmış Afrika’nın işte böyle bir dünyada görünür hale gelmesi, hakkı olanı adil biçimde alabilmesi için Afrikalı aydınları ve liderleri göreve çağırıyor. Afrikalı aydınlardan her şeyden önce kendi dillerine sahip çıkmalarını, liderlerdense kıtayı daha güçlü kılacak olan Afrika birliğini hayata geçirmek için sorumluluk almalarını istiyor. İzlenecek yolsa, öze, iktidarın gerçek kaynağı olan halka dönüşten geçiyor.

Künye

Marka

Yayın No

1524

Dizi

Dizi No

35

Orijinal Adı

Secure the Base

Yazar

Çevirmen

Son Okuma

Kapak Tasarım

Dizgi

Sayfa Sayısı

96

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Ngũgĩ wa Thiong'o

Ngũgĩ Wa ThIong’o: 1938 Kenya doğumlu roman, öykü, oyun ve deneme yazarı Ngũgĩ wa Thiong’o, ilk ve ortaöğrenimini Kenya’da, üniversite eğitimini ise Uganda’da Makerere Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1962 yılında ilk önemli oyunu The Black Hermit’in Uganda’nın bağımsızlık kutlamaları çerçevesinde sahnelenmesiyle edebiyat dünyasına parlak bir giriş yapar. Bu, aynı zamanda oldukça üretken bir dönemin de başlangıcıdır. Weep Not, Child (1964) ve 1965’te yayımlanan The River Between (Aradaki Nehir, Çev. Bora Korkmaz, Ayrıntı Yayınları, 2015) adlı romanlarını bu dönemde yazmış, 1967 yılında çıkan üçüncü romanı A Grain of Wheat (Bir Buğday Tanesi, Çev. Gül Korkmaz, Ayrıntı Yayınları, 2015) ile anlatısında bireysel olandan kolektif olana yönelmiştir. Aynı yıl Nairobi Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı dersleri de vermeye başlar. Yine bu dönemde, denemelerden oluşan Homecoming (1969) adlı kitabı yayımlanır. İlerleyen yıllarda, bu eserini, Writers in Politics (1981 ve 1997), Decolonising the Mind (1986), Moving the Center (1994), Penpoints, Gunpoints and Dreams (1998), Secure the Base (2016) (Öze Dönüş, Çev. Seda Ağar, Ayrıntı Yayınları, 2021) adlı diğer deneme kitapları izleyecektir. 1977 yılında ise on yıllık bir aradan sonra yeni bir roman yayımlar: Petals of Blood (Kan Çiçekleri, Çev. Seda Ağar, Ayrıntı Yayınları, 2019).

0