Otoriter Popülizm Çağı

94,50

Richard Sennett, değerler konusunu ele alan bir çalışma yürütmenin zorluklarını hayli ironik bir dille ifade etmektedir. Ona göre “toplumsal değerler” ve “değerler sistemi” ifadeleri, sosyal bilimlerin gündelik dilin başına

Barkod: 9786053144519 Dizi: Beyaz Kitaplar

Stokta

Açıklama

Richard Sennett, değerler konusunu ele alan bir çalışma yürütmenin zorluklarını hayli ironik bir dille ifade etmektedir. Ona göre “toplumsal değerler” ve “değerler sistemi” ifadeleri, sosyal bilimlerin gündelik dilin başına sardığı belalardır: “İtiraf etmeliyim ki, ‘değer’in ne olduğunu hiçbir zaman anlayamamışımdır. Değer, bir ‘şey’ değildir. Eğer insanların toplumsal dünyalarını rasyonalize ederken kullandıkları dilden bir parça ise, o zaman ideolojinin bir parçası olarak ele alınmalıdır. Yok, eğer ‘değer’, ‘muteber bir fikir” demekse o zaman da tam bir karmaşaya düşeriz. ‘Özgürlük’, ‘adalet’, farklı zamanlarda farklı kişiler için farklı anlamları olan, muteber fikirlerdendir; bunları toplumsal değerler olarak tanımlamak kendi başına hangi nedenlerle öyle değerlendirildiklerine ilişkin hiçbir fikir vermez”. Bu koşullar altında değerlerle yüzleşmek, öncelikle bir değerler araştırmasının daha en başından karşısına dikilen sorun alanlarıyla hesaplaşmayı gerektirmektedir. Bu sorun alanlarının ilki doğrudan doğruya araştırmanın meşruiyetiyle alakalıdır. İkincisi ise, değerlerin tanımlanması, sınıflandırılması ve bir değerler araştırmasında izlenecek yönteme ilişkindir.

Değerlerin siyasi manipülasyona son derece açık yapısı, onları insan doğasına dayandırma eğilimi ve sosyal bilimcilerin olgularla değerler arasında yaptıkları ayrım, bir değerler araştırmasının meşruiyetini tehlikeye atan üç temel güçlüktür…

Künye

Marka

Yayın No

1407

Dizi

Dizi No

26

Yazar

Son Okuma

Kapak Tasarım

Kapak Fotoğrafı

Dizgi

Sayfa Sayısı

224

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Bahadır Nurol

1975 doğumlu. İstanbul Üniversitesi’nde İktisat, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu. Yüksek lisansını ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde Social Consequences of Privatization, doktorasını ise Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Beyaz Yakalı Emeğin Dönüşümü: Finans Sektöründe Emek Süreçleri adlı çalışmalarıyla tamamladı. Geoforum, Çalışma ve Toplum, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi ve Sosyoloji Araştırmaları Dergisi gibi ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleriyle, yurt içi ve yurt dışında kitap bölümü olarak yayımlanmış makale ve çevirileri mevcuttur. Başlıca çalışma alanları arasında emek süreçleri, sosyal sınıflar, sosyal değişim ve garbiyatçılık bulunmaktadır. Halen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

0