Otorite

135,00

İnsanlar otoriteye neden ihtiyaç duyarlar? Otoriteden neden korkarlar? Otorite ilişkilerinin olmadığı bir toplum kurma tasarısı gerçekçi midir? Otoriteyle bağ kurmadan onu reddetmek mümkün müdür? Basit bir karşı çıkma bizi otoritenin

Barkod: 9789755390277 Dizi: İnceleme

Stokta

Açıklama

İnsanlar otoriteye neden ihtiyaç duyarlar? Otoriteden neden korkarlar? Otorite ilişkilerinin olmadığı bir toplum kurma tasarısı gerçekçi midir? Otoriteyle bağ kurmadan onu reddetmek mümkün müdür? Basit bir karşı çıkma bizi otoritenin olumsuzluklarından korumaya yetmediği gibi, onu gerektiği gibi değerlendirmemizi de engelliyorsa, ne yapabiliriz?Richard Sennett bu tür sorulara yanıt ararken insanların otoritelerle kurdukları özel ve kurumsallaşmış ilişkilerin tarihsel ve sosyopsikolojik bir panoramasını çiziyor. Anne babayla çocuk arasındaki gibi kişisel, işverenle işçi ya da devletle yurttaş arasındaki gibi toplumsal ilişkilerde otoriteyi tanımadan reddetmenin insanları ne tür çıkmazlara sürüklediğini anlatıyor. Hegel’in köle-efendi ilişkisi hakkındaki ünlü çözümlemesinden yola çıkarak, öncelikle otoriteyi bir Öteki olarak görmeyi bırakıp tanımayı, onu “görülür, anlaşılır” bir hale getirmeyi denememizi öneriyor.Hiçbir otorite ilişkisi içermeyen bir dünya kurmaya çalışmanın, insanın toplumsal bir varlık olması yüzünden, mümkün ve anlamlı bir çaba olmadığını söylerken, asıl önemli olanın otoriteyi tahakküm aracı olmaktan çıkarıp, diğer insan(lar)a karşı kayıtsızlık içermeyecek bir biçime dönüştürmek olduğunu ve bunu da ancak otoriteye maruz kalanların yapabileceğini vurguluyor. Bu dönüştürmeye hizmet edebileceğini düşündüğü birkaç somut öneri getirirken aslında daha çok şey yapılabileceğini belirtiyor ve hepimizi otoriteye karşı hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı kullanmaya çağırıyor.Homi Bhabha, bugün dünyanın en önde gelen sosyologlarından biri olan Sennett’in sosyolojisini, “İnsan tecrübesini niceliksel verilerle değerlendiren, sayılara boğulmuş çağdaşlarının yanında çok farklı” bir sosyoloji olarak niteler. “Onun hayat boyu verdiği eserleri tek bir cümleyle özetlemem gerekirse, kafasında olan sorunun hep otorite ile insan tecrübesi arasındaki ilişki olduğunu söylerdim,” der.Gerçekten de Otorite kitabı, Sennett’in bütün kitaplarında izlediği bu temanın güzel ve çarpıcı bir özeti gibidir, o anlamda düşünürün bütün eserleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Künye

Marka

Yayın No

56

Dizi

Dizi No

31

Orijinal Adı

Authority

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Düzelti

Kapak İllüstrasyonu

Kapak Düzeni

Dizgi

Sayfa Sayısı

240

Boyut

13 x 19,5 cm

Baskı

6

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Richard Sennett

1943’te Chicago’da doğdu. 1964’te Chicago Üniversitesi’nden mezun oldu. 1969’da Harvard Üniversitesi’nde doktorasını verdi. New York Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü, İnsan Araştırmaları Merkezi’nde yönetici ve Politika Araştırmaları Merkezi’nde baş araştırma görevlisi olarak çalıştı. Çocukluğunda viyolonsel çalmayı öğrendi; halen New York’ta bazı oda müziği topluluklarında çalmaktadır. The New York Times Book Review veThe New York Review of Books’a sık sık katkıda bulunmaktadır. Kentli ailelerin hayatı ve toplumsal psikoloji üzerine birçok kitap yazmıştır.TÜRKÇEYE ÇEVRİLEN YAPITLARI: (Editör ve katkıda bulunan olarak) The Hidden Injuries of Class[1972; Jonathan Cobb’la birlikte; Sınıfın Gizli Yaraları, Çev. Mustafa Kemal Coşkun, Heretik Yay., 2017]; The Fall of Public Man[1978; Kamusal İnsanın Çöküşü, Çev. Serpil Durak-Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yay., 2002]; Authority[1980; Otorite, Çev. Kamil Durand, Ayrıntı Yay., 1992]; The Conscience of The Eye. The Design and Social Life of Cities(1990) [Gözün Vicdanı: Kentin Tasarımı ve Toplumsal Yaşam, Çev. Süha Sertabiboğlu-Can Kurultay, Ayrıntı Yay., 1999]; Flesh and Stone. The Body and the City in Western Civilization[1994; Ten ve Taş: Batı Uygarlığında Beden ve Şehir,Çev. Tuncay Birkan, Metis Yay., 2002]; The Corrosion of Caracter: The Personal Consequences of Work in the New Capitalism[1998; Karakter Aşınması: Yeni Kapitalizmde İşin Kişilik Üzerindeki Etkileri, Çev. Barış Yıldırım, Ayrıntı Yay., 2002]; Respect in a World of Inequality[2002;Saygı: Eşit Olmayan Bir Dünyada, Çev. Ümmühan Bardak, Ayrıntı Yay., 2005]; The Craftsman[2006; Zanaatkâr, Çev. Melih Pekdemir, Ayrıntı Yay., 2009]; The Culture of the New Capitalism[2005; Yeni Kapitalizmin Kültürü, Çev. Aylin Onocak, Ayrıntı Yay., 2009]; The Foreigner: Two Essays on Exile[2011;Yabancı: Sürgün Üzerine İki Deneme, Çev. Tuncay Birkan, Metis Yay., 2014] ve Together[2012; Beraber, Çev. İlkay Özküralpli, Ayrıntı Yay., 2012].

0