Memleket ve Gül

243,00

İbrahim Karaca (1960) Esin kaynaklarını ilk gençlik yıllarından itibaren içinde yer aldığı toplumsal mücadeleden derleyen İbrahim Karaca’nın şiirleri 1985 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü, 1986 Yeni Türkü Şiir Ödülü ve 1989

Barkod: 9786053144359 Dizi: Şiir

Stokta

Açıklama

İbrahim Karaca (1960)

Esin kaynaklarını ilk gençlik yıllarından itibaren içinde yer aldığı toplumsal mücadeleden derleyen İbrahim Karaca’nın şiirleri 1985 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü, 1986 Yeni Türkü Şiir Ödülü ve 1989 İHD Denizli Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Çok sayıda şiiri Grup Yorum başta olmak üzere farklı sanatçılarca bestelendi, on binlerin katıldığı konserlerde seslendirildi. İnsanlığın eşitlikçi ve sömürüsüz bir gelecek yolunda yaşadığı serüvenin belleğe geçirilmesini dert edinen Karaca, hatıraya, hatıranın çağrıştırdıklarına hep bağlı kaldı. Günlük yaşamın acılarını, “yarasından orman damlayanların” sorunlarını şiirinin ana gereci olarak sahiplenirken, bu soylu dert uğruna “pimi çekilmiş yürekle” karanlığın üzerine yürüyenleri hiç unutmadı. Toplumsal mücadeleye emek vermiş her bir devrimciyi yoldaşı gören Karaca, “iç cebinde bitmemiş bir şiirle toprağa düşenler” adına söz almayı yaşamıyla ve şiiriyle bugün de sürdürüyor. Memleket ve Gül, Karaca’nın okura ulaşmış dört kitabının yanı sıra, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış şiirlerini bir araya getiriyor.

Künye

Yayın No

1383

Dizi

Dizi No

40

Yazar

Orijinal Adı

Memleket ve Gül

Son Okuma

Yazar

İbrahim Karaca

1960 yılında Rize’nin Pazar ilçesinin Haçapit (Subaşı) köyünde doğdu. İlkokulu Rize Atatürk İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Rize Lisesi’nde okudu. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren toplumsal mücadelenin içinde yer alan ve şiirler yazan Karaca’nın ilk şiir dosyası 1985 yılında Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü’ne değer görüldü. Dosya 1991 yılında Ardından adıyla kitaplaştırıldı. Şiirleri 1986’da Yeni Türkü Şiir Ödülü’ne, 1989’da İHD Denizli Şiir Ödülü’ne değer görülen Karaca, 1996 yılında Külünden Doğan Phoenix adlı çalışmasını yayımladı. Çok sayıda şiiri Grup Yorum başta olmak üzere farklı sanatçılarca bestelenen ve on binlerce izleyicinin katıldığı konserlerde seslendirilen Karaca, 1999 yılında Yanakta Kalan isimli şiir kasetini çıkardı. Şiiri bir unutmama eylemi olarak gören Karaca, Yarın, Kültür ve Sanatta Tavır, Varlık, Halay gibi dergilerde edebiyat ve yaşam ilişkisini irdelediği yazılar kaleme aldı. 1996’da şiirlerinin ve denemelerinin yer aldığı Sokak Feneri adlı çalışması, 2006’da Bıraktığımız Gibi Bekle Bizi adlı çalışması yayımlandı. Kökleriyle, şiirinin beslendiği yöresel kültürle ilişkisini hiç kesmeyen Karaca’nın Hemşin adlı kültür–araştırma dosyası 1996’da okura ulaştırıldı. Bu kitabın genişletilmiş yeni basımı 2019 yılında Bir Avuç Hemşin adıyla yayımlandı. Kültür, sanat, toplum ve yaşam üzerine yazılarından oluşan yeni bir seçkisi Ters Akıntılar adıyla yine 2019’da kitaplaştırıldı. Memleket ve Gül kitabında, şairin Ardından, Külünden Doğan Phoenix, Sokak Feneri ve Bıraktığımız Gibi Bekle Bizi adlı kitaplarında yer alan şiirleriyle, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olan çok sayıda şiiri yeni bir kurgu altında bir araya getiriliyor.

0