Kürt Sorunu

75,00

Türkiye siyasetinde ve kamusal tartışma alanında dış politikadan iç siyasete, ekonomiden çevre sorunlarına, kutuplaşmadan ötekileştirme süreçlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yaşanan; tüm gelişmeleri yatay olarak kesen ya da bu

Barkod: 9786053144076 Dizi: Yakın Tarih

Stokta

Açıklama

Türkiye siyasetinde ve kamusal tartışma alanında dış politikadan iç siyasete, ekonomiden çevre sorunlarına, kutuplaşmadan ötekileştirme süreçlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yaşanan; tüm gelişmeleri yatay olarak kesen ya da bu gelişmelerin ortak paydalarından biri olan “Kürt sorunu”na karşı ilginin hem yurt içinde hem de yurt dışında yeniden canlandığını gözlemliyoruz. Aynı zamanda, çatışma çözümü alanında son dönemde yapılan çalışmalara baktığımız zaman, bu çalışmalar içinde kentleşme, kent mekânının yönetimi ve yerel dinamiklere artan biçimde ilgi gösterildiğini görüyoruz. Buna karşın, Türkiye’de, çatışma çözümü alanında yapılan çalışmalarda bu tür bir ilginin hâlâ yeterince gelişmediği gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Bu nedenle Türkiye örneğinde Kürt sorununu yerel dinamikler-çatışma çözümü ilişkisi içinde değerlendirmenin gerekli olduğu düşüncesinden hareketle elinizdeki kitap çalışmamızı gerçekleştirdik. Bu kapsamda Diyarbakır, Van, Mardin, Tunceli ve Bingöl’de kentleşme ve çatışma çözümü süreçlerine bakarak Kürt sorununun çözümlenmesine ve çözümüne küçük bir katkı yapmak istiyoruz. Bu kentler, kendi özgünlükleri içinde Kürt sorunu tartışmasının kilit kentleridir. Birbirlerinden farklılık göstermekte ve kendi özgünlüklerini dile getirmekteler, ama aynı zamanda aralarında ortak payda oluşturacak benzer yorumları ve önerileri de ortaya koymaktadırlar. Kentlerin öykülerini dinlemek bize önemli ipuçları verecektir.

Kürt sorununun “kentleşmesi” kadar, özellikle son sekiz yıldır yaşanan Suriye meselesiyle “bölgeselleşmesi” sürecini de yaşamaktayız. Bu nedenle Kürt sorununu bölgeselleşme-kentleşme ekseninde yeniden düşünmek ve tartışmak gerektiğine inanıyoruz. Bu tartışmanın şüphesiz ki akademik, kuramsal ve kamusal alanlarda gerçekleştirilmesi lazımdır ancak bununla birlikte, alan ve kamuoyu araştırmaları aracılığıyla yerel aktörlerin ve vatandaşlarımızın sesini duyurmak da eşit derecede önemli ve değerlidir. Bu kitap çalışmamızı, ikisinin harmanlanmasına dayalı bir yöntem izleyerek yaptık.

Künye

Yayın No

1343

Dizi

Dizi No

39

Yazar

Orijinal Adı

Kürt Sorunu

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Ayşe Köse Badur

E. Fuat Keyman

Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Öğretim Üyesidir. Aynı zamanda, İstanbul Politikalar Merkezi/Sabancı Üniversitesi Direktörüdür. Kanada, Carleton Üniversitesi’nde doktora çalışmasını, Amerika, Harvard Üniversitesi’nde ve Wellesley College’da doktora-sonrası çalışmasını yapmış Keyman, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde de çalışmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Bilim Akademisi üyesidir. Demokratikleşme, küreselleşme, uluslararası ilişkiler, sivil toplum, kimlik siyaseti ve Türkiye’de devlet-toplum ilişkileri üzerine çalışmaktadır. Keyman’ın yurtdışı ve içinde yayınlanmış çok sayıda kitap ve makale çalışmaları vardır. Çok sayıda uluslararası düşünce kuruluşunun, merkezin ve akademik derginin danışma ve bilim kurulunda yer alırken, TÜBİTAK, Avrupa Birliği, vb kuruşlardan araştırma projeleri kazanmış, proje yöneticiliğe yapmış ve yaptığı akademik çalışmalarla ödüller almıştır. Keyman’ın kitapları arasında, Kentlerin Türkiyesi, (İletişim Yayınları, 2021); Sekiz Kentin Hikâyesi: Türkiye’de Yeni Yerellik ve Yeni Orta sınıflar (Metis, 2020); Kürt Sorunu: Yerel Dinamikler ve Çatışma Çözümü, (Ayrıntı Yayınları, 2019); Istanbul: Living with Difference in a Global City (İstanbul: Küresel Kentte Farklılıkla Yaşamak) (Rutgers University Press, 2018); Democracy, Foreign Policy and Identity in Turkey: Hegemony Through Transformation (Dönüşüm Yoluyla Hegemonya: Türkiye’de Dış Politika, Kimlik ve Demokrasi) (Macmillan, 2014); Symbiotic Antagonisms: Competing Nationalisms in Turkey (İç içe Çatışmalar: Türkiye’de Milliyetçilik) (Utah University Press, 2009/10); Kentler: Anadolu’nun Dönüşümü, Türkiye’nin Geleceği, (Doğan Yayıncılık, 2010); Remaking Turkey: Globalization, Alternative Modernities, Democracy (Türkiye’nin Yeniden-İnşası: Küreselleşme, Alternatif Moderniteler, Demokrasi) (Lexington, 2009); Turkish Politics in a Changing World (Değişen Dünyada Türkiye Siyaseti) (Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2007); Citizenship in a Global World: European Questions and Turkish Experiences (Küreselleşen Dünyada Vatandaşlık: Avrupa Soruları, Türkiye Deneyimleri) (Routledge, 2005); ve Türkiye ve Radikal Demokrasi (Alfa Yayıncılık, 2001) adlı eserler bulunmaktadır.

0