Kan Çiçekleri

270,00

Neden sömürgeci yerleşimciler ve onların polis gücü gençlerin peşine düşmüşlerdi? Tarlalarını ekip biçsin, ineklerine göz kulak olsunlar diye. Avrupa’dan gelen yabancı kurnazdı. Topraklarını, alınterlerini, ve servetlerini almış,

Barkod: 9786053143864 Dizi: Edebiyat

Stokta

Açıklama

Neden sömürgeci yerleşimciler ve onların polis gücü gençlerin peşine düşmüşlerdi? Tarlalarını ekip biçsin, ineklerine göz kulak olsunlar diye. Avrupa’dan gelen yabancı kurnazdı. Topraklarını, alınterlerini, ve servetlerini almış, onlara da, yanında getirdiği yenilip içilemeyen paranın gerçek servet olduğunu söylemişti!

***

Kenya’da kavurucu sıcak ve kuraklığa terk edilmiş yoksul, geri kalmış bir köy: Ilmorog. Masumiyetin ve unutulmuşluğun simgesi Ilmorog… Ve Ilmorog’u kendilerine yurt edinmek üzere gelen dört yabancı: Abdulla, Wanja, Munira ve Karega. Herkes gibi onların da bir hikâyesi var. Onlar kendi hikâyelerini, gerçekleşmemiş hayallerini, yarım kalmış düşlerini, en çok da kendilerini geride bırakıp yeni bir başlangıç yapmak istiyorlar. Binbir güçlük ve mücadeleyle sömürgeciliği topraklarından defetmiş ve bağımsızlığını kazanmış bir Afrika ülkesinin, Kenya’nın “tutunamayanları” onlar… Ilmorog ise hem bir sığınak hem de bir son durak…

Ancak el değmemiş hiçbir şey bırakmamaya ant içmiş kapitalizmin, bu saklı cenneti keşfetmesi de uzun sürmeyecektir. Nitekim, sahne hızla değişir. Saflığın ve kendi kaderine terk edilmişliğin sembolü eski Ilmorog gitmiş, yerine, kapitalizmin açgözlüce yağmaladığı, masumiyetini yitirmiş yeni bir Ilmorog gelmiştir. Yeni Ilmorog’da her şey mümkündür. Cinayet de… Ülkenin önde gelen üç ismi, kapitalizmin üç sadık kölesi Ilmorog’da yakılarak öldürülünce tüm gözler kahramanlarımıza çevrilir. Polis, cinayeti örten sis perdesini aralamaya çalışırken, bizler de, kahramanlarımızın ve kurbanların birbiriyle iç içe geçmiş ve tesadüflerle örülü yaşamlarına ve Kenya tarihine tanıklık ederiz.

***

Çağımızın en büyük yazarlarından Ngũgĩ wa Thiong’o 1977 yılında yayımlanmış olan bu son derece güçlü romanıyla, “Afrika edebiyatı da var” diyor. Kan Çiçekleri, hiçbir müdanası ve korkusu olmayanların haksızlığa ve sömürüye isyanı. Bütün gücüyle, “Evet, başka bir dünya mümkün!” diye haykırıyor…

Ek bilgi

Marka

Yayın No

1318

Dizi

Dizi No

243

Orijinal Adı

Petals of Blood

Yazar

Çevirmen

Son Okuma

Kapak Tasarım

Dizgi

Sayfa Sayısı

480

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Ngũgĩ wa Thiong'o

Ngũgĩ Wa ThIong’o: 1938 Kenya doğumlu roman, öykü, oyun ve deneme yazarı Ngũgĩ wa Thiong’o, ilk ve ortaöğrenimini Kenya’da, üniversite eğitimini ise Uganda’da Makerere Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1962 yılında ilk önemli oyunu The Black Hermit’in Uganda’nın bağımsızlık kutlamaları çerçevesinde sahnelenmesiyle edebiyat dünyasına parlak bir giriş yapar. Bu, aynı zamanda oldukça üretken bir dönemin de başlangıcıdır. Weep Not, Child (1964) ve 1965’te yayımlanan The River Between (Aradaki Nehir, Çev. Bora Korkmaz, Ayrıntı Yayınları, 2015) adlı romanlarını bu dönemde yazmış, 1967 yılında çıkan üçüncü romanı A Grain of Wheat (Bir Buğday Tanesi, Çev. Gül Korkmaz, Ayrıntı Yayınları, 2015) ile anlatısında bireysel olandan kolektif olana yönelmiştir. Aynı yıl Nairobi Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı dersleri de vermeye başlar. Yine bu dönemde, denemelerden oluşan Homecoming (1969) adlı kitabı yayımlanır. İlerleyen yıllarda, bu eserini, Writers in Politics (1981 ve 1997), Decolonising the Mind (1986), Moving the Center (1994), Penpoints, Gunpoints and Dreams (1998), Secure the Base (2016) (Öze Dönüş, Çev. Seda Ağar, Ayrıntı Yayınları, 2021) adlı diğer deneme kitapları izleyecektir. 1977 yılında ise on yıllık bir aradan sonra yeni bir roman yayımlar: Petals of Blood (Kan Çiçekleri, Çev. Seda Ağar, Ayrıntı Yayınları, 2019).

0