Deniz'leri Kurtarmak

93,75

Kızıldere olayı, birçok yazar ve ölen devrimcilerin arkadaşları tarafından ele alınıp anlatıldı. Olayın aydınlanmasını sağlayan yayınlar ve programlar oldu. Ama Deniz’lerin kurtarılması için THY Boğaziçi yolcu uçağının

Barkod: 9786053141839 Dizi: Yakın Tarih

Stokta

Açıklama

Kızıldere olayı, birçok yazar ve ölen devrimcilerin arkadaşları tarafından ele alınıp anlatıldı. Olayın aydınlanmasını sağlayan yayınlar ve programlar oldu. Ama Deniz’lerin kurtarılması için THY Boğaziçi yolcu uçağının Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya kaçırılması eylemi ve o zamanki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Kemalettin Eken’in kaçırılma girişimi, yapılan bazı açıklamalara rağmen sönük kaldı. Üstelik “provokasyon” diyenler de vardı. Geçmiş devrimci mücadelenin tarihi açısından bu konunun olabildiği kadar belgelere dayalı anlatılması gerekiyordu. A. Tuncer Sümer, THKO’nun (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) kurucularından olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarını önlemek için yapılan bu son eylemleri olayların tanıkları ve belgeleri aracılığıyla anlatıyor.

Künye

Marka

Yayın No

1000

Yazar

Dizi Editörü

Derleyen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Kapak Fotoğrafı

Kapak İllüstrasyonu

Katkıda Bulunan

Düzelti

Yaş Grubu

Editörler

Sayfa Sayısı

224

Basım Yeri

İstanbul

Basım Tarihi

Baskı

1

Yazar

Ahmet Tuncer Sümer

21 Mart 1943 Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Besni’de, liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1962’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. Öğrenciyken 1 Ocak 1965’de, o zamanki adıyla Devlet İstatistik Enstitüsü sonra adı değişen Türkiye İstatistik Kurumu’nda Devlet Memuru olarak çalışmaya başladı. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Çankaya ilçe örgütünün çalışmalarına katıldı. 1967’de çalıştığı kurumun temsilcisi olarak Erzurum’a atandı. Öğrenciliğini de Erzurum Atatürk Üniversitesi’na naklederek üçüncü ve dördüncü sınıfları burada tamamladı. Erzurum Fikir Kulüpleri (FKF) Sekreterliği’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 4 Ocak 1968’de FKF Genel Kurulu’nda FKF Genel Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 1969 Ekim ayında Hüseyin İnan ve arkadaşlarıyla Filistin’e giderek El-Fetih kamplarında gerilla eğitimi aldı ve baskınlara katıldı. Türkiye’ye dönüşünde on arkadaşıyla Diyarbakır’da yakalanarak sekiz ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kuruluşuna katıldı. 31 Mayıs 1971’de Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın öldürülmesinden sonra yeniden Filistin’e gitti. 18 arkadaşı hakkında idam kararı verilmesi üzerine Türkiye’ye dönüşünde Pazarcık’ta yakalandı. THKO-2 Davası’nda yargılandı ve 15 yıl ceza aldı. Af Yasası’nın çıkmasından sonra Anayasa Mahkemesi Kararı ile 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye oldu. 12 Eylül darbesine kadar bir süre DİSK Genel-İş Sendikası’nda çalıştı. ’90’ların başında ’68’liler Birliği Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve üç buçuk yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Dört yıl GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) dergisinin editörlüğünü yaptı. Devrim (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun Kuruluşu ve Kısa Mücadele Öyküsü) ve Erikler Çiçek Açınca isimli iki kitabı yayınlandı. Evli ve bir çocuk babası.

0