Cool Anılar III-IV

153,00

Ünlü Fransız sosyolog ve iletişim kuramcısı Jean Baudrillard, Cool Memories I -II’de ilk örneklerini verdiği toplumsal analiz notlarını, 1990-2000 dönemini kapsayan Cool Memories III-IV’te de, aynı çarpıcı üslupla sürdürüyor. Parçalar

Barkod: 9789755393711 Dizi: Lacivert Kitaplar

Stokta

Açıklama

Ünlü Fransız sosyolog ve iletişim kuramcısı Jean Baudrillard, Cool Memories I -II’de ilk örneklerini verdiği toplumsal analiz notlarını, 1990-2000 dönemini kapsayan Cool Memories III-IV’te de, aynı çarpıcı üslupla sürdürüyor. Parçalar şeklinde kaleme alınmış olan bu notlarda, “meta kültürü” kuramına ilişkin son derece ilginç vaka örnekleriyle “simülasyon”, “simülakr” ve “sanal” gibi temel kavramların derinlikli bir analize tabi tutulduğu “reel”, “düşsel” ya da “kurmaca” durumlar, yer yer çetrefil, ama alabildiğine özel ve kendi ironisini yapmayı bilen bir dille yansıtılıyor. Kendi deyimiyle “zihinsel derinliklerde ve eğretilemeli sularda kavram dalışları” yaptığını söyleyen Baudrillard, “Burçlar cerrahisi”nden “cep telefonlarının münasebetsizliğine”, “makine statüsüne saygı duyduğunu söylediği televizyon”dan “kendisini beyin sayan bilgisayarın kendini bilmezliğine”, “Tanrı’nın tartışmalı varlığı”ndan “aslında olmayan Körfez Savaşı”na kadar geniş bir ilgi alanına yayılan birçok kültürel görüngüyü, her zamanki ikonakırıcı, sarsıcı ve düşündürücü diliyle deşiyor.Baudrillard, yer yer şiirsel bir anlatım gücü taşıyan Cool Anılar’ın “parçalar” şeklinde kaleme alışını ise, çarpıcı olduğu kadar ironik şu argümana dayandırmakta: “Parçalar halindeki yazı demokratik yazıdır. Her parça eşit bir farklılıktan yararlanır. En bayağı olanı bile farklı okurunu bulur. Her birinin sırayla bir mutluluk dönemine hakkı vardır.”Cool Anılar son on yılın belki de en ilginç “anı” kitabı.

Künye

Yayın No

372

Dizi

Dizi No

12

Yazar

Orijinal Adı

Cool Memories III- IV

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Jean Baudrillard

Çağımızın önde gelen entelektüel figürlerinden, Fransız felsefeci ve toplumbilimci, postmodern yönelimleriyle dikkat çeken toplum ve kültür eleştiricisi Jean Baudrillard, 1929 yılında Reims’te doğdu. Bir memur ailesinin çocuğu ve ailenin üniversiteye giden ilk üyesiydi. Sorbonne Üniversitesi’nde Alman edebiyatı okudu. Bir lisede Almanca öğretmenliği yaparken, Nanterre Üniversitesi’nde Henri Lefebvre ile çalışmaya başladı. Burada doktora tezini tamamladı. Bertolt Brecht’in şiirlerini, Peter Weiss’ın tiyatro oyunlarını ve Wilhelm E. Mühlmann’ın “Üçüncü Dünya’nın Devrimci Cennetleri”ni çeviren yazar, ders ve konferans vermek üzere başta ABD ve Japonya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesini ziyaret etti. Günümüz düşün dünyasının en “çarpıcı” isimlerinden olan Baudrillard, kitaplarında esas olarak simülasyon, yığınların zihniyeti, “öteki”, baştan çıkarma gibi konuları ele aldı.Başlıca yapıtları: Le Système des Objets (1968); La Société de Consommation (1970; Tüketim Toplumu); Pour une Critique de l’Économie Politique du Signe (1972); Le Miroir de la Production (1973; Üretimin Aynası); L’Échange Symbolique et la Mort (1976; Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm); Oublier Foucault (1977; Foucault’yu Unutmak,); L’effet Beaubourg (1977); A l’Ombre des Majorités Silencieuses (1978; Sessiz Yığınların Gölgesinde ya da Toplumsalın Sonu); Le P.C. ou les Paradis Artificiels du Politique (1978); De la Séduction (1979; Baştan Çıkarma Üzerine); Simulacres et Simulation (1981; Simülakrlar ve Simülasyon); Les Stratégies fatales (1983; Çaresiz Stratejiler); La Gauche Divine (1984); Amérique (1986; Amerika); L’autre par lui-même (1987); La Transparence du Mal (1990; Kötülüğün Şeffaflığı); Cool Memories I, II (1990; Cool Anlar); La guerre du Golf n’a pas eu lieu (1991); L’illusion de la fin (1992); Le crime parfait (1994; Kusursuz Cinayet); Cool Memories III-1995, IV-2000 (1990-2000; Cool Anılar); Ecran total (1997; Tam Ekran); L’Echange impossible (1999, İmkânsız Takas); Mots de Passe (2000; Anahtar Sözcükler); D’un fragment l’autre-Entretiens avec François L’Yvonnet (2001; Bir Parçadan Diğerine); Le Pacte de lucidité ou l’intelligence du Mal (2004; Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği).

0