Ayakta Bir Hayat

231,00

Mohammed Harbi genç yaşta Kurtuluş Savaşına katılmış, mücadele içinde olgunlaşmış, geniş vizyonlu, özyönetimi, antikapitalizmi ve enternasyonalizmi savunan bir devrimciydi. Boumedien onları durdurduğunda dünya çapında Ulusal

Barkod: 9786053145448 Dizi: Tarih

Stokta

Açıklama

Mohammed Harbi genç yaşta Kurtuluş Savaşına katılmış, mücadele içinde olgunlaşmış, geniş vizyonlu, özyönetimi, antikapitalizmi ve enternasyonalizmi savunan bir devrimciydi. Boumedien onları durdurduğunda dünya çapında Ulusal Kurtuluş hareketleriyle yakın ilişkileri olan insanlardı. Harbi 1973’te yeniden özgürlüğüne kavuşup fikirlerini ifade etme olanağına kavuşunca yenilgiyi zafere dönüştürmeyi bilmiş, Cezayirlilere kendisinin de oyuncusu olduğu çağdaş tarihlerini bütün açıklığıyla kazandıran en büyük tarihçi olmuştur.

Ben onunla 1975’te Beyrut’ta görüştüm. Lübnan’da iç savaş başlamış, başkentte yoğun siyasi tartışmaların ve askeri hazırlıkların olduğu bir yıldı. O siyasi olayların gelişimi ve siyasi çevrelerle eski ilişkileri tazeleme turu yapıyordu. Bunların içinde Filistinliler de vardı. Harbi onları iyi tanıyordu. Çünkü iktidarda iken Filistin Kurtuluş Hareketini resmen tanımışlar, Cezayir’de bir büro açma dileğini ileten Yaser Arafat’a bu olanağı vermişler, onları resmen tanıyan ilk Arap ülkesi olmuşlardı. Daha sonra bu büroyu yöneten Abu Cihad (Halil Al-Wazir) oradan dünya kurtuluş hareketleriyle, Çin’le, Küba’yla, Che Guevara ile ilişki kurmuştu.

Ayrılırken Sorbonne’da ne öğrettiğini sorduğumda “büyü” demişti. Büyünün iki türü olduğunu, birinin kara, diğerinin ise beyaz olduğunu, beyaz büyünün de siyaset olduğunu söylemişti.

Ben onu ve onları tanımaktan onur duydum. Sanırım Cezayir halkı da böylesi devrimcilere sahip olmaktan gurur duyuyordur.

Gülten Savaşçı (Çayan)

21 Temmuz 2021

Künye

Yayın No

1552

Dizi

Dizi No

31

Yazar

Orijinal Adı

Une Vie Debout

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Mohammed Harbi

16 Haziran 1933’te El Arrouch’ta doğan Mohammed Harbi, liseyi Skikda’da okuduktan sonra yüksek öğrenim için Fransa’ya geçmiş, burada FLN’nin basın komisyonu sorumlusu olmuş; Fransa’daki Cezayirli emekçilerin dostluk derneğinin kuruşuna katkıda bulunmuş; Almanya’ya geçtikten sonra, Cezayir Devrimi Geçici Hükümetinin dışişleri bakanlığına çağrılmış; Gine’de bu hükümeti temsil etmiş; Evian’da Fransız yetkilileri ile yapılan ilk görüşmelere uzman olarak katılmış; bağımsızlıktan sonra, Ben Bella hükümetinin özyönetim kararnamesinden sonra onu desteklemiş; haftalık Afrika Devrimi’nin yöneticiliğini yapmış; Bumedyen’in hükümet darbesine karşı yeraltı muhalefetinin –ORP (Halkçı Direniş Örgütü)– kurucularını arasında yer almış; zorlu bir mahpusluktan sonra Sahraya gözetim altına gönderilmiş; kaçarak Fransa’ya gelmiş ve burada Paris 7 ve daha sonra Paris 8 Üniversitelerinde ders vermiştir.

0