Eylül 1867’de Enternasyonal’in Londra’daki Genel Konsey üyeliğine kabul edildi ve İspanya ilişkileri genel sekreterliğini yaptı. 1871’de Komün’ün kuruluşunun ardından Paris’e döndü ve taşradaki ayaklanmaları desteklemekle görevlendirildi. Bu amaçla La Tribune’ü çıkarttı. Komün’ün yenilgisinin ardından tutuklanmamak için kaçmak zorunda kaldı ve İspanya’ya geçti. Versailles’ın karşı-devrimci Thiers hükümetinin İspanya yetkili makamlarına bildirmesi nedeniyle 11 Ağustos 1871’de Huesca’da tutuklandıysa da 21 Ağustos’ta serbest bırakıldı. Ardından Madrid’e geçti ve Enternasyonal’in faaliyetleriyle uğraşmaya devam etti. Yine burada Anti-Dühring’in bazı bölümlerini Fransızca’ya, Kapital’in 1. cildini de İspanyolca’ya çevirdi. Enternasyonal’in 1872 Lahey kongresinde İspanya ve Portekiz’i temsil ettikten sonra Londra’ya döndü. Oraya Fransa’dan gelen Jules Guesde ile tanıştı ve daha sonra haftalık l’Egalité gazetesinde onunla birlikte çalışmaya başladı.
Temmuz 1880 genel affının hemen ardından değil, ancak Nisan 1882’de döndü Paris’e. Bu arada Tembellik Hakkı 1880’de makaleler şeklinde yayımlanmıştı l’Egalité’de. Ücretli işin “yergi”si olan bu çalışma, daha 1906’da Komünist Manifesto’nun ardından en fazla sayıda dile tercüme edilmiş bir broşürdü.
Paul Lafargue ve –ikna ettiği– eşi Laura, 26 Kasım 1911 akşamı birlikte intihar ettiler. Bıraktığı notta şöyle yazmıştı: “Varoluşun zevklerini ve hazlarını birer birer elimden alacak ve de beni akli ve fiziki güçlerimden yoksunlaştıracak acımasız yaşlılığın yaşamsal enerjimi felce uğratmasından, böylece bizzat kendim ve diğerleri için bir yük yaratmasından önce, bedenen ve aklen sağlıklı olarak yaşamıma son veriyorum. Yıllardır kendi kendime yetmiş yaşımı aşmama sözü vermiş, böylece yaşamdan ayrılmamın yılını tespit etmiş ve bu kararımı gerçekleştirme biçimini yani deri altına yapılacak bir siyanür şırıngasını da hazırlamıştım. Kırk beş yıldır kendimi adadığım davanın yakın bir gelecekte zafere ulaşacağına dair kesin bir inançla ölüyorum. Yaşasın Komünizm! Yaşasın Uluslararası Sosyalizm!”