Villa Meçhul

115,20

“Tanuki’nin erbezi torbasını paraşüt niyetine kullanarak gökten indiği bildirildi.” Düşünün bir kere, bu tümceyle başlayan bir roman okura nasıl bir hayal dünyasının kapılarını aralar? Ve kim bilir, böylesine saçma, kaba saba,

Barkod: 9789755395432 Dizi: Edebiyat

Açıklama

“Tanuki’nin erbezi torbasını paraşüt niyetine kullanarak gökten indiği bildirildi.” Düşünün bir kere, bu tümceyle başlayan bir roman okura nasıl bir hayal dünyasının kapılarını aralar? Ve kim bilir, böylesine saçma, kaba saba, şaşırtıcı, iğrenç bir görüntünün ardından daha neler neler çıkacaktır ortaya?

Tom Robbins zamansız ama bir o kadar da günümüze ait bu romanında, en başta da kahramanlarıyla, bizi sürprizlerle dolu bir serüvene sürükleyeceğinin işaretini veriyor. Uzakdoğu mitolojisinin renkli simalarından, kocaman göbeği ve genital organları olan, kılıktan kılığa girerek kadınları ayartan yarı tanrı, yarı hayvan Tanuki; Asya kökenli, Tanuki’nin kanından olduğu rivayet edilen, Lisa Ko adlı, güzeller güzeli bir gösteri sanatçısı; Vietnam Savaşı’nın ardından isteyerek kendilerini “kayıp” eden ve Laos’un derinliklerinde eski bir Fransız villasını mesken tutan üç Amerikan askeri başta olmak üzere, renkli karakterler en inanılmaz, en şaşırtıcı ve en çekici yönleriyle Villa Meçhul’de boy gösteriyor.

Olay örgüsüne gelince… Kahramanlarımızdan üç kafadar asker geçimlerini sağlamak, cariyelerini beslemek ve yardım faaliyetlerini yürütmek için uyuşturucu imal edip pazarlamaktadır. Ancak içlerinden birinin rahip kılığında vücuduna sardığı uyuşturucu paketleriyle havaalanında yakalanması üzerine bütün dengeler alt üst olur. CIA’nin, kayıp asker ailelerinin, yerel polisin ve daha birçok unsurun devreye girmesiyle olaylar hızla gelişir…

Parfümün Dansı başta olmak üzere, renkli bir kişiler ve olaylar karnavalı gibi akan romanlarında, cinselliği militarizmin, bağnazlığın ve bencilliğin kalbine sapladığı bir hançer misali kullanan ancak hiçbir zaman seksin kendisini konu yapmayan ender yazarlardan biri olan Tom Robbins, bu romanında da hayranlarını yanıltmıyor; zengin hayal gücüyle, okuru eğlendirirken tabuları da yıkmaya davet ediyor.

Künye

Marka

Yayın No

524

Dizi

Dizi No

156

Orijinal Adı

Villa Incognito

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Kapak Tasarım

Kapak Düzeni

Dizgi

Sayfa Sayısı

256

Boyut

13 x 19,5 cm

Baskı

2

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Tom Robbins

Amerikalı roman ve hikâye yazarı (d. 1936). Robbins, “Oyunculluk, uçarılık değil bilgeliktir” görüşünü ön plana çıkarıp çılgınlık derecesinde oyuncul romanlar yazmaktadır. Romanları, hayatın daha ciddi yanlarını inkâr etmez; “her şeye rağmen mutluluk” ilkesinin savunuculuğunu yapar. Bu ilkenin içerdiği mesajı, romanlarındaki karakterlerin felsefeleri ve aynı zamanda da incelikli yazı biçemiyle iletir. Edepsiz kelime oyunları, alakasız sonuçlar, zıtlık içeren ifadeler, ara sözler Robbins’in anlatımının belli başlı özellikleridir. Romanları yalnızca edebi uzlaşımları değil, insanoğlunu tatmin etmenin en iyi yolu hakkında toplumda yer alan varsayımları da sorgular. Robbins, panteizm, mistik Doğu dinleri ve Yeni Fizik gibi çeşitli kaynaklardan alternatif düşünceleri bir araya getirir. Robbins genellikle Thomas Pynchon, John Barth ve Kurt Vonnegut gibi postmodern yazarların edebi takipçisi olarak değerlendirilmektedir. O da bu yazarlar gibi modern hayatın saçmalığını teslim ederken, uyum göstermek adına bireysel anlatımından fedakârlık etmez ve eserlerinde üstkurmaca öğeler kullanır. Çoğunlukla okura doğrudan hitap eder, eserin akışıyla ilgili yorumlarda bulunur ve romanlarında bir karakter olarak varlık gösterir. Ancak çoğunlukla kara komedi türünde yazan ve modern dünya hakkında kasvetli öngörülerde bulunan yakın tarihteki öncellerinin aksine, eserlerinde iyimser bir tona ve genellikle uçarı bir mizaha yer verir.Robbins, Another Roadside Attraction (1971) [Dur Bir Mola Ver, Çev. Fatma Taşkent, Ayrıntı Yay., 1997] ile çoğu eleştirmenin övgüsünü kazanmıştır. Ancak bu roman, 1973’e kadar popüler bir başarı elde edememiş, bu tarihten sonraysa kült haline gelmiştir. Robbins’in eserlerinin daha sonra büyük başarı kazanması, genelde insanların hayatlarındaki sevinç düzeyini yükseltmeyi başaramayan toplumsal uzlaşımları pervasızca sorgulayıp alaya alan romanlarının, özellikle gençler ve sıra dışı insanlar tarafından beğenilmesine bağlanmaktadır. Even Cowgirls Get the Blues (1976) adlı romanında ise Robbins, Sissy Hankshaw adında, ellerinin başparmakları yirmi üç santim uzunluğunda olan, otostop tutkunu, çekici bir kadın kahramanı anlatır.

0