Ortak Zenginlik

234,00

İmparatorluk 2000 yılında yayımlandığında, küreselleşme çağının politik ve ekonomik meydan okuyuşlarını tayin etmiş ve heyecan verici bir biçimde bunlarda toplumsal örgütlenmenin yeni ve daha demokratik imkânlarını bulmuştu.

Barkod: 9789755395951 Dizi: Ağır Kitaplar

Stokta

Açıklama

İmparatorluk 2000 yılında yayımlandığında, küreselleşme çağının politik ve ekonomik meydan okuyuşlarını tayin etmiş ve heyecan verici bir biçimde bunlarda toplumsal örgütlenmenin yeni ve daha demokratik imkânlarını bulmuştu. Şimdi Michael Hardt ve Antonio Negri İmparatorluk‘la başlayıp, Çokluk‘la devam eden üçlemeyi Ortak Zenginlik‘le sonlandırırken, ortak varoluş dünyamızdaki yaşam için bir özgürlük etiği öneriyor ve ortak zenginliğimiz için olası bir kurucu anayasayı tartışıyor. Mevcut dünya senaryolarını ayıklayıp belli başlı konu başlıklarını seçen Hardt ve Negri, bu kitapta, küresel ortak zenginliği anlamamıza yarayacak kurumsal mantıklar ve yönetişim modelleri üzerine yoğunlaşıyor. Kamu ve özel ayrımı yerine “ortak” fikrini savunan yazarlar ayrıca, “devrimi yönetmek” dedikleri konunun teorik temellerine iniyor. Her ne kadar bu kitap Hardt ve Negri çizgisinin bir uzantısı ve özeti işlevini görse de, kendi başına bir bütünlük taşıdığı gibi daha önceki çalışmalara aşina olanlar için kolayca okunabilirlik özelliği de taşıyor. Politikanın ve küreselleşmenin sorunlarına kafa yoran herkesin ilgisini çekecek, yeni düşünce ufukları açacak ve bildiğimiz dünyaya yeni bir umutla bakmamızı sağlayacak bir eser Ortak Zenginlik.

“Herkes ekonomik sistemimizin çöktüğünü kabul etmiş görünüyor; ancak alternatifler tartışması hâlâ can sıkıcı biçimde dar bir alana sıkışıp kalmış. Hardt ve Negri, okuru mevcut krizin köklerine götürerek ve radikal, son derece insani çözümler önererek bu karanlık tabloyu parçalıyor. Bu kitap için daha iyi bir zaman olamazdı.”

Naomi Klein

İmparatorluk üçlemesinin son kitabı Ortak Zenginlik bütün sol politik teori geleneğinin güçlü ve tutkulu bir biçimde yeniden ele alınmasıdır.Foucault’nun iddialı biyoiktidar kavramına açıklık getirip, yazarların kendi çokluk kavramıyla derinleştiren bu kitap, günümüz direnişinin imkânlarının ve aldığı biçimlerin soluk soluğa okunan bir özetini sunuyor. Bu kitap politik olduğu kadar entelektüel olarak da sağlam bir eserdir.”Fredric Jameson

Künye

Yayın No

576

Dizi

Dizi No

27

Yazar

Orijinal Adı

Commonwealth

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Antonio Negri

1933 yılında İtalya’nın Padua kentinde doğan yazar, yirmi üç yaşında Alman tarihselciliği üzerine hazırladığı teziyle felsefe diploması alır. 1957-1958 yılları arasında Benedetto Croce Tarihsel Çalışmalar Enstitüsü’nde çalışır ve 1959 yılında Hukuk Felsefesi profesörlüğü unvanını kazanır. 1967 yılına dek Padua Üniversitesi’nde asistan olarak görev yapar ve aynı yıl devlet kuramları alanında profesör olur.Nisan 1979’da Negri, Aldo Moro’nun Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılıp öldürülmesi sonrasında açılan soruşturma çerçevesinde diğer Autonomia üyeleriyle birlikte tutuklanır ve Kızıl Tugaylar’ın lideri olmak, Aldo Moro’nun kaçırılmasını planlamak gibi suçlamalara maruz kalır. Her ne kadar sonraki yıllarda Kızıl Tugaylar’la bağlantısı olmadığı açıklık kazanacak olsa da, Negri şaibeli bir yargılama sürecinin sonucunda toplam 34,5 yıl hapis cezasına çarptırılır. Eylül 1983’te Bakanlar Kurulu’nun dokunulmazlığını kaldırmaya karar vermesiyle Negri İtalya’yı terk eder ve 1997 yılına dek yaşayacağı Fransa’ya geçer. 1 Temmuz 1997 günü devlet terörizminden kaynaklanan “kurşun yılları”na bir son vermek için İtalya’ya geri döner ve cezasının kalan kısmını çekmek üzere Roma’daki Rebibbia Hapishanesi’ne konur. İmparatorluk’u bu hapishane dönemi esnasında yazan Negri, 2003 baharında serbest bırakılır.

Michael Hardt

Duke Üniversitesi’nde edebiyat profesörüdür. Kendi yazdığı Gilles Deleuze: An Apprenticeship in Philosophy [1993; Gilles Deleuze: Felsefede Bir Çıraklık, Çev. İsmail Öğretir ve Ali Utku, Otonom Yay., 2012] ve Antonio Negri ile birlikte yazdığı kitaplar dışında Radical Thought in Italy [1996; İtalya’da Radikal Düşünce ve Kurucu Politika, Çev. Sinem Gözer, Selen Göbelek, Otonom Yay., 2005] kitabının Paolo Vimo ile editörlüğünü yapmıştır. Halen Pier Paolo Pasolini’nin yazı ve filmlerinin yanı sıra, XX. yüzyıl edebiyatında modernizm ve realizm üzerine çalışmaktadır.

0