Felsefi Masallar

198,00

Felsefi masallar: Hikâyeler, kurgular, uydurmalar, yanlış ifadeler, hileler, palavralar, kuyruklu yalanlar. Ya da sadece yanlış beyanlar, kaçamak cevaplar ve tamamen gerçeğe dayalı olmayan anlatılar… Bu kitap, büyük felsefi masalları

Barkod: 9786053143307 Dizi: Felsefe

Stokta

Açıklama

Felsefi masallar: Hikâyeler, kurgular, uydurmalar, yanlış ifadeler, hileler, palavralar, kuyruklu yalanlar. Ya da sadece yanlış beyanlar, kaçamak cevaplar ve tamamen gerçeğe dayalı olmayan anlatılar… Bu kitap, büyük felsefi masalları derleyen, çözümleyen ve nakleden, bir tür “alternatif” felsefe tarihi çalışması. Felsefenin kendisine uygulanan felsefi bir yaklaşım. Bu yaklaşım bazı kritik soruları tetiklemekte: Büyük filozoflar nereden geliyor? Fikirlerinin kaynağı ne? Neyin önemli, neyin önemsiz olduğuna kim karar veriyor? Filozoflar içinde neredeyse hiç kadın olmaması ve çoğunun varlıklı aristokrat erkeklerden oluşması bir tesadüf mü? Çinli ve Hintli filozofların Avrupa üzerindeki etkisi çok mu azdı gerçekten? Neden Descartes’ın “modern” felsefesi Tanrı’ya ilişkin geriye dönük referanslarla dolu? Hegel (Schopenhauer’in iddia ettiği gibi) yazmayı beceremeyen bir budala mı, ya da basitçe, çoğumuz için çok mu zor? Yoksa şu devasa bilgi mabedinin Marksist tarzda bir yapısökümüne mi girişmek gerekiyor?
Bu kitap, muhteşem bir denize parmaklarının ucunu daldırmak veya belki de birkaç yeni simanın girmesine izin vermek için felsefi Pantheon’u biraz “iteleme” girişimidir. Elbette amaç “yıkmak” değil, felsefenin yeniden canlandırılması. Mesele, “filozoflar”ın geri kalanımızdan farklı olmalarının gerekip gerekmediği ya da hakiki filozoflar olup olmadıkları yahut bizzat felsefenin tümden saçmalık, zırva, palavra, boş laf ve ıvır zıvır olup olmaması değil. Mesele, daha ziyade, felsefenin çok daha müşterek bir süreç olması ve bilgiyi hiyerarşik olarak inşa etmek isteyenlerin bilinmesini istediğinden çok daha incelikli olmasıdır; herkes için felsefe ve düşüncenin, herkes için olabildiğince demokratikleşmesi…

Künye

Yayın No

1258

Dizi

Dizi No

18

Yazar

Orijinal Adı

Philosophical Tales

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Yazar

Martin Cohen

Felsefe, etik ve eğitim konusunda uzmanlaşmış ve programlamayla özel olarak ilgilenen bir öğretmen ve yazardır. Eserleri, 101 Philosophy Problems (3. baskı, 2007) [101 Felsefe Problemi, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., Çev. Elçin Gen], 101 Ethical Dilemmas (2. baskı, 2007) [101 Ahlak İkilemi, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., Çev. Osman Çakmakçı ve Reha Kuldaşlı], Political Philosophy (2001), No Holiday (2006) ve Wittgenstein’s Beetle’dan (2005) Wittgenstein’ın Böceği, Aylak Kitap, Çev. Algan Sezgintüredi] oluşmaktadır. 1995’ten beri The Philosopher’ın editörlüğünü yapmaktadır.

0