Emek Vererek Demokrasi

81,00

Türkiye’de demokrasi üzerine düşünmenin tam sırası! Elinizdeki günlük, “Demokrasi ne demek?” sorusuna 2016 Sonbahar – 2017 Sonbahar döneminde Norveç’teki günlük hayatımdan ve siyasi faaliyetlerimden örneklerle, bu ortak düşünme

Barkod: 9786053143833 Dizi: Beyaz Kitaplar

Stokta

Açıklama

Türkiye’de demokrasi üzerine düşünmenin tam sırası! Elinizdeki günlük, “Demokrasi ne demek?” sorusuna 2016 Sonbahar – 2017 Sonbahar döneminde Norveç’teki günlük hayatımdan ve siyasi faaliyetlerimden örneklerle, bu ortak düşünme sürecine katkıda bulunmak için yazıldı.

Burada amaç ne demokrasi ve Türkiye üzerine ahkam kesmek ne Norveç’i övmek ne de demokrasi üzerine karşılaştırmalı bir eğitim kitabı sunmak. Amaç sadece Norveç’teki demokratik deneyimlerin paylaşılması ve sosyalist politikalarla düzeltilebilecek konulara parmak basarak Türkiye’de kendini solda görenlere, Norveç’teki sorunlar ve önerdiğimiz çözümlerle bir ışık tutmak.

Batılı yazarlar Doğu ülkelerine dair deneyimlerini yazıya dökme konusunda oldukça becerikliler. Tersine daha az rastlıyoruz. Bu kitap da bu “ters” örneklerden biri belki.

Norveç’te uzun yıllar yaşamış olmaktan edindiğim deneyim, katılımcı demokrasinin çok meşakkatli ama bir o kadar da gerekli olduğu. Birlikte ilerleyebilmenin, itişe, tepişe ama insanca yaşamanın yolu birbirini dinlemek, birbirinin fikrine saygı göstermek, inandığın şeyleri başkalarına da kabul ettirebilmek için dil dökmek, argümanlar kullanmaktan geçiyor. Demokrasinin “huzur getiren tadına” varabilmek için bu çabalar olmak zorunda.

Bireylerin adil bir toplumda çiğnenemeyecek hakları olması gerektiği anlamında özgürlük ve halkın kendi yaşamını etkileyen kararlarda söz sahibi olması gerektiği anlamında bir demokrasi için; dünyanın bir ucundaki Norveç’ten demokratik katılım örnekleriyle Türkiye’de demokrasi ortak paydasında buluşmaya katkı için: İyi okumalar!

Künye

Marka

Yayın No

1315

Dizi

Dizi No

23

Orijinal Adı

Emek Vererek Demokrasi

Yazar

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Kapak Tasarım

Kapak Fotoğrafı

Dizgi

Sayfa Sayısı

192

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Gülay Kutal

İstanbul, Beşiktaşlıyım. 1980 askeri darbesi sonrasındaki boğucu yıllar sırasında Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyordum. O yıllarda folklora olan ilgim büyüktü. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde halk dansları oynar, türkü söyler, dergi çıkarırdık. Bir de şiir yazardım. “Efkar-i Ask Makamından Bir Mısra” şiir yolculuğumun en güzel adımı oldu. Üniversiteden Endüstri Mühendisi olarak mezun olduktan sonra, geleceğime değişik bir yön vermek için Norveç’e geldim. Oslo Üniversitesi’nde bilgisayar üzerine yüksek lisans yaptım. Son 35yıldır Oslo ’da temizlikçilik, öğretmenlik ve bilgisayar yöneticiliği olarak çalışmanın yanı sıra yazarlık ve çevirmenlik yaptım. Biz Duvar Yazısıyız’dan başka, Jostein Gaarder’ın Sofi’nin Dünyası adlı kitabı da dahil olmak üzere çeviriler yaptım. Şu an, Norveç hastanelerinin bilgisayar sistemlerinden sorumlu olan bir devlet şirketinde çalışıyor, bundan geri kalan zamanımda da “politikayla uğraşıyorum”. Cemil Meriç’in vattır. Sağa türbedarlık düşer, türbedarlık yani ezeli değerlerin bekçiliği.” söylediği gibi: “Sol; hürriyettir, terakkidir, müsaBen de solcu bir partinin üyesiyim çünkü ancak sol politikalarla toplumun eşit, özgür ve demokratik bir şekilde ilerleyebileceğine inanıyorum. Boş zamanlarımda şarkı söylemekten ve çiftçilik yapmaktan hoşlanıyorum. Evliyim. Şahane bir kızım var.

0