Devlet ve Hukuk

108,00

Şimdiye kadar pek az düşünür Marx kadar tartışılmıştır. Aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen Marx’ın “dünyayı değiştirmeyi” hedef alan devrimci politik fikirleri hâlâ etkili ve canlı. Bu canlılığın herkesin hayatını

Barkod: 9786053141488 Dizi: İnceleme

Stokta

Açıklama

Şimdiye kadar pek az düşünür Marx kadar tartışılmıştır. Aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen Marx’ın “dünyayı değiştirmeyi” hedef alan devrimci politik fikirleri hâlâ etkili ve canlı. Bu canlılığın herkesin hayatını etkileyen kapitalist dünya sistemiyle de doğrudan ilgisi var tabii: İnsanı özüne ve hemcinslerine yabancılaştıran, tüm insani değerleri “meta”ya indirgeyen, yoksulları daha yoksul kılan, gelir uçurumunu derinleştiren, ücretleri düşüren, iş güvenliğini hiçe sayan, ekonomik krizleri ve sosyal felaketleri yaratan, hukuk devletini otoriter polis devletine çeviren, dünyanın her köşesinde maddi çıkar uğruna savaşlar çıkaran ve insanları birbirine kırdıran “kapitalizm” sürdükçe, Marx’ın anti-kapitalist görüşleri varlığını sürdüreceğe benziyor. Marx kapitalizmin şifrelerini kendine özgü metoduyla teker teker çözerken, kapitalist üretim tarzının modern devlet yapılanmasıyla olan ilişkisini de derinlemesine eleştirmiş; buradan hareketle de, insanlığın özgürleşmesi için hem modern devletin hem de kapitalizm ortadan kalkması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.

Bu kitapta bir araya getirilen parçalar Marx ve Engels’in özellikle devlet ve hukuk eleştirilerini içeriyor ve bu parçalar güncel kimi sorulara da cevaplar sunuyor: Devlet nedir? Modern hukuk sistemi temelinde neye dayanmaktadır? Hukuk ve devlet arasındaki ilişkilerin kapitalizmin işleyişiyle ne türden bağlantıları vardır?

Künye

Marka

Yayın No

1040

Dizi

Dizi No

281

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Kapak Tasarım

Kapak İllüstrasyonu

Dizgi

Sayfa Sayısı

192

Baskı

3

Basım Yeri

İstanbul

Baskı Tarihi

Yazar

Friedrich Engels

Karl Marx’ın yakın dostu ve çalışma arkadaşı, Alman sosyalist teorisyen ve filozof Friedrich Engels, 28 Kasım 1820’de bugün Wuppertal kentinin bir mahallesi olan Barmen’de doğdu ve 5 Ağustos 1895’te Londra’da öldü. Tekstil sanayinde servet edinmiş bir aileden geliyordu. Ailevi nedenlerle 1838’de Elberfeld lisesinden ayrıldı. Bir ticari şirkette çalışırken derinlemesine felsefe öğrenmeye başladı. 1842’de İngiltere’ye gidip Manchester’e yerleşti. 1844’te Marx’la tanıştılar ve 1845’te birlikte Fransız-Alman Yıllığı’nda yazdılar. Engels aynı yıl İngiltere’de Emekçi Sınıfların Durumu’nu yazdı. 1846’da Brüksel’de değişik sosyalist partileri bir araya getirme amacıyla Komünist İletişim Komitesi’ni kurdular. Hakseverler (Adiller) Birliği ve ardından Komünist Ligası’nın kurucusu oldular. fiubat 1848’de Marx, Engels’in metninden de yararlanarak Komünist Manifesto’ya yazdı. 1848 devrimi sebebiyle Belçika’dan sınır dışı edilince Köln’e yerleştiler ve Neue Rheinische Zeitung’u çıkardılar. Engels 1848 Devrimi’ne faal olarak katıldı. Marx ve Engels 1849’da Londra’ya geçti. Engels 1870’de Londra’ya geçene kadar babasıyla çalışmak üzere Manchester’e yerleşti. 1864 yılından itibaren, 1876’da kapanana kadar, Birinci Enternasyonal’de çalıştı. 1883’te Marx’ın ölümünden sonra onun eserleriyle ilgilendi ve İkinci Enternasyonal’e katkıda bulundu.

Karl Marx

0